Aşağıda verilen, I.   Karlı yerlerde ayaklara palet giymekII.  Duvara çakmak için ince uçlu çivi kullanmakIII. Topuklu ayakkabı giymekişlemlerinin hangilerinde basıncın azalması sağlanmıştır?A)Yalnız IB) Yalnız IIC) Yalnız IIID) I ve IIE) I ve III

Soru:

Fizik · 2024-01-15 00:22:12

Aşağıda verilen,

I.   Karlı yerlerde ayaklara palet giymek

II.  Duvara çakmak için ince uçlu çivi kullanmak

III. Topuklu ayakkabı giymek

işlemlerinin hangilerinde basıncın azalması sağlanmıştır?

A)Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I ve III

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 04:28:52

Adım 1: Basıncın azaltılması için yüzeye uygulanan kuvvetin dağıtılması gerekir.

Adım 2: Karlı yerlerde ayaklara palet giymek, ayağın yüzey temas alanını artırarak basıncı azaltır. Çünkü paletler, ağırlığı daha geniş bir alana dağıtır. Yani ayak başına düşen ağırlık azalır ve kişi karda daha kolay yürüyebilir.

Adım 3: Duvara çakmak için ince uçlu çivi kullanmak, çivinin yüzey temas alanını azaltarak basıncı artırır. İnce uçlu çivi, duvarı daha iyi tutar ve daha sağlam bir bağlantı sağlar. Yani çivi başı başına düşen ağırlık artar. Çivi,duvara daha kolay girer.

Adım 4: Topuklu ayakkabı giymek, ayağın yüzey temas alanını azaltarak basıncı artırır. Topuklu ayakkabılar, kişinin ağırlığını topuğa yükler ve ayağın ön kısmına daha az basınç uygular. Yani topuk başına düşen ağırlık daha fazla olur.

Sonuç: Aşagıdaki işlem hangisinde basıncın azalmasını sağlamıştır?

I.  Karlı yerlerde ayaklara palet giymek II.  Duvara çakmak için ince uçlu çivi kullanmak III. Topuklu ayakkabı giymek

Cevap: Yalnızca I Açıklama: Karlı yerlerde ayaklara palet giymek, ağırlığı daha geniş bir alana dağıtarak basıncı azaltır. Diğer işlemler ise yüzey temas alanını azaltarak basıncı artırır.