Yukarıdaki koordinat sisteminde, iki farklı taralı bölge verilmiştir.Taralı bölgeler ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?A)1. bölge, Kuzey Yarım Küre’de yer alır.B) 2. bölgenin doğusu, 10° doğu meridyeni ile sınırlandırılmıştır.C) 1. bölgenin kuzeyi ile güneyi arası kuş uçumu uzaklık 1.110 km’dir.D) 2. bölgenin doğu ile batısı arasındaki yerel saat farkı 40 dakikadır.E) 1. bölgenin güney sınırı ile 2. bölgenin kuzey sınırı Ekvator’dur.
Yukarıdaki koordinat sisteminde, iki farklı taralı bölge verilmiştir. Taralı bölgeler ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
A)1. bölge, Kuzey Yarım Küre’de yer alır. B) 2. bölgenin doğusu, 10° doğu meridyeni ile sınırlandırılmıştır. C) 1. bölgenin kuzeyi ile güneyi arası kuş uçumu uzaklık 1.110 km’dir. D) 2. bölgenin doğu ile batısı arasındaki yerel saat farkı 40 dakikadır. E) 1. bölgenin güney sınırı ile 2. bölgenin kuzey sınırı Ekvator’dur.
Adım: Koordinat sistemini anla. Koordinat sistemi, Dünya'yı haritalandırmak için kullanılan bir sistemdir. Enlem çizgileri, Dünya'nın doğudan batıya uzanan yatay çizgilerdir. Ekvator, Dünya'nın ortasındaki enlem çizgisidir. Boylam çizgileri, Dünya'nın kuzeyden güneye uzanan dikey çizgilerdir. Başlangıç meridyeni, Greenwich, İngiltere'den geçen boylam çizgisidir.
Adım: Bölgeleri belirle. Soruda, iki farklı taralı bölge verilmiştir. 1. bölgenin enlem aralığı 20° Kuzey ile 10° Kuzey arasındadır. 2. bölgenin enlem aralığı 20° Kuzey ile 10° Güney arasındadır.
Adım: Soruyu anla. Soru, "Taralı bölgeler ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?" şeklindedir.
Adım: Seçenekleri incele.
A) 1. bölge, Kuzey Yarım Küre’de yer alır. 1. bölgenin enlem aralığı 20° Kuzey ile 10° Kuzey arasındadır. Bu nedenle, 1. bölüm Kuzey Yarımküre'de yer alır. Bu yargıya ulaşılabilir.B) 2. bölgenin doğusu, 10° doğu meridyeni ile sınırlandırılmıştır. 2. bölgenin doğu sınırı 10° doğu meridyeni ile sınırlandırılmamıştır. Bu nedenle, bu yargıya ulaşılamaz.C) 1. bölgenin kuzeyi ile güneyi arası kuş uçumu uzaklık 1.110 km’dir. 1. bölgenin enlem aralığı 20° Kuzey ile 10° Kuzey arasındadır. 10° enlem farkının 1 km mesafeye eşit olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, 1. ve 7 enlem aralığı arasındaki mesafenin 1100 km olduğunu hesaplayabiliriz. Bu yargıya ulaşılabilir.D) 2. bölgenin doğu ile batısı arasındaki yerel saat farkı 40 dakikadır. 2. bölgenin doğu ve batı sınırı arasındaki boylam farkı 20°'dir. 15° boylam farkının 1 saatlik yerel saat farkına eşit olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, 2. bölgenin doğu ile batısı arasındaki yerel saat farkı 40 dakikadır. Bu yargıya ulaşılabilir.E) 1. bölgenin güney sınırı ile 2. bölgenin kuzey sınırı Ekvator’dur. 1. bölgenin güney sınırı 10° Kuzey'dir. 2. bölgenin kuzey sınırı 20° Kuzey'dir. Bu nedenle, 1. bölgenin güney sınırı ile 2. bölgenin kuzey sınırı Ekvator değildir. Bu yargıya ulaşılamaz.
Sonuç:
Cevap B'dir. 2. bölgenin doğusu, 10° doğu meridyeni ile sınırlandırılmıştır.