Eşit kütledeki elmas ve grafitle ilgili  I.    İçerdikleri karbon atomu sayıları aynıdır.  II.   Elektrik iletkenlikleri aynıdır.  III.  Grafitin erime sıcaklığı elmasın erime sıcaklığından yüksektir.yargılarından hangileri doğrudur?A)Yalnız I.B) Yalnız II.C) I ve III.D) II ve III.E) I, II ve III.

Soru:

Kimya · 2024-01-15 00:21:42

Eşit kütledeki elmas ve grafitle ilgili

I.    İçerdikleri karbon atomu sayıları aynıdır.

II.   Elektrik iletkenlikleri aynıdır.

III.  Grafitin erime sıcaklığı elmasın erime sıcaklığından yüksektir.

yargılarından hangileri doğrudur?

A)Yalnız I.
B) Yalnız II.
C) I ve III.
D) II ve III.
E) I, II ve III.

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 02:52:22

Adım 1: Elmas ve grafitin yapısını ve özelliklerini anlayalım.

• Elmas ve grafit, karbon elementinin farklı allotroplarıdır. Yani, aynı kimyasal bileşime sahip farklı yapılara sahiptirler.
  • Elmas, karbon atomlarının dört yönlü kovalent bağlarla birbirine bağlı olduğu sert ve yoğun bir yapıya sahiptir.
  • Grafit, karbon atomlarının altıgen halkalar halinde düzenlendiği yumuşak ve kaygan bir yapıya sahiptir.

Adım 2: Karbon atomu sayısını ele alalım.

• Elmas ve grafit, aynı kütleye sahip olsalar bile, farklı sayıda karbon atomu içerirler.
  • Elmas, karbon atomlarının daha yoğun bir şekilde paketlendiği için daha az karbon atomu içerir.
  • Grafit, karbon atomlarının daha gevşek bir şekilde paketlendiği için daha fazla karbon atomu içerir.

Adım 3: Elektrik iletkenliğini ele alalım.

• Elmas, bir yalıtkandır ve elektriği iletmez.
  • Grafit, bir iletkendir ve elektriği iletir.

Adım 4: Erime sıcaklığını ele alalım.

• Elmas, çok yüksek bir erime sıcaklığına sahiptir ve 3.550 santigrat dereceden yüksek bir sıcaklıkta erir.
  • Grafit, daha düşük bir erime sıcaklığına sahiptir ve 3.000 santigrat dereceden yüksek bir sıcaklıkta erir.

Sonuç:

• Soruda verilen üç yargıdan yalnızca ilki doğrudur.

Cevap: A) Yalnız I.