Şekildeki Michelson-Morley Deneyi Dünya'nın dönme yönüne göre farklı açılarda ve farklı yerlerde tekrarlandığında elde edilen verilere göre ether(aether) hipotezini çürütmüştür. Bunun sebebiI.Gözlemcinin algıladığı girişim deseninin değişmemesiII.Işık hızının değişmesiIII.Einstein'ın izafiyet teorisiifadelerinden hangisidir?A)Yalnız IB) Yalnız IIC) Yalnız IIID) I ve IIE) I ve III

Soru:

Fizik · 2024-01-15 00:20:57
Ödev Yardım Forum

Şekildeki Michelson-Morley Deneyi Dünya'nın dönme yönüne göre farklı açılarda ve farklı yerlerde tekrarlandığında elde edilen verilere göre ether(aether) hipotezini çürütmüştür. 

Bunun sebebi

I.Gözlemcinin algıladığı girişim deseninin değişmemesi

II.Işık hızının değişmesi

III.Einstein'ın izafiyet teorisi

ifadelerinden hangisidir?

A)Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I ve III

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:35:17

Adım 1: Michelson-Morley Deneyi nedir?

• Michelson-Morley Deneyi: Işığın hızının Dünya'nın hareketli olmasına bağlı olarak değişip değişmediğini ölçmek için yapılan bir deneydir.

Adım 2: Ether (aether) hipotezi nedir?

• Ether (aether) hipotezi: Işığın yayıldığı varsayılan bir ortamın varlığı fikri. Bu ortamın Dünya'ya göre hareketsiz olduğu varsayılıyordu.

Adım 3: Deneyin sonuçları ne oldu?

• Deneyin sonuçları, ışığın hızının Dünya'nın hareketiyle ilgili olmadığını gösterdi. Bu, ether (aether) hipoteziyle çelişiyordu.

Adım 4: Deneyin neden ether (aether) hipotezini çürüttü?

• Gözlemcinin algıladığı desen değişmediği için.
  • Ether (aether) hipotezi, eğer Dünya hareket ediyorsa, ışığın bir yöndeki hızı ile diğer yöndeki hızının farklı olacağını öngörmektedir.
  • Ancak deney, çok hassas olmasına rağmen, böyle bir fark bulamadı.

Adım 5: Cevap ne?

Bu yüzden, deneyin sonuçları yalnızca I. maddesiyle açıklanabilir.

Cevap: A) Yalnız I.