Aşağıdakilerden hangisi II. Dünya Savaşı’nın getirdiği ağır ekonomik şartlarda Türkiye’de izlenen ekonomi politikasının amaçlarından değildir?A)Fiyat artışlarını frenlemekB) Sosyal adaleti sağlamakC) Karaborsacılığı önlemekD) Büyümeyi hızlandırmakE) Mal darlığını hafifletmek

Soru:

T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük · 2024-01-15 00:20:53

Aşağıdakilerden hangisi II. Dünya Savaşı’nın getirdiği ağır ekonomik şartlarda Türkiye’de izlenen ekonomi politikasının amaçlarından değildir?

A)Fiyat artışlarını frenlemek
B) Sosyal adaleti sağlamak
C) Karaborsacılığı önlemek
D) Büyümeyi hızlandırmak
E) Mal darlığını hafifletmek

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:21:03

Adım 1: II. Dünya Savaşı, Türkiye'yi de ekonomik olarak olumsuz etkileyen bir savaştı. Savaş sırasında, Türkiye'nin kaynakları azaldı ve fiyatları yükseldi.

Adım 2: Savaştan sonra, Türkiye hükümeti, ekonomiyi canlandırmak ve yeniden inşa etmek için bir dizi ekonomi politikası izledi. Bu politikaların amaçları şunlardı:

• Fiyat artışlarını frenlemek: Savaş sırasında yükselen fiyatlar, insanların alım gücünü düşürmüş ve yaşam koşullarının zorlaşmasına neden olmuştu. Hükümet, fiyat artışlarını frenlemek için fiyat kontrolleri uygulamaya koydu.
  • Sosyal adaleti sağlamak: Savaş sırasında, zenginlerin daha da zenginleştiği, fakirlerin ise daha da fakirleştiği görülmüştü. Hükümet, sosyal adaleti sağlamak için vergi sisteminde değişiklikler yaptı ve sosyal güvenlik önlemleri aldı.
  • Karaborsacılığı önlemek: Savaş sırasında, bazı insanlar, malları kaçak yollardan satarak haksız kazanç sağlıyorlardı. Hükümet, karaborsacılığı önlemek için denetimleri sıklaştırdı ve cezaları artırdı.
  • Mal darlığını hafifletmek: Savaş sırasında, birçok malın üretimi durmuş veya azalmıştı. Hükümet, mal darlığını hafifletmek için ithalatı artırdı ve tarım üretimini destekledi.

Adım 3: Bu politikaların uygulanmasıyla birlikte, Türkiye ekonomisi canlanmaya başladı ve yeniden inşa edildi. Ancak, büyümeyi hızlandırmak bu politikaların amaçlarından biri değildi. Türkiye'nin ekonomisi, savaştan sonraki yıllarda doğal olarak büyüdü, ancak hükümetin bu büyümeyi hızlandırmak için özel bir çaba harcadığı söylenemez.

Cevap: D) Büyümeyi hızlandırmak.