Soru:
MÖ 6-MS 2.yüzyıl felsefesi Antik Yunan felsefesinin hâkim düşünceleri üzerine gelişmiştir. 2-15.yüzyıl felsefesi ise birbirinden farklı özellikler taşıyan Hristiyan felsefesi ve İslam felsefesinden oluşan dönemdir. Yine de bu dönem felsefesi Antik Yunan felsefesinden etkiler almıştır. MS 2-15. yüzyıl felsefesinin akıl-inanç üstünlüğü problemi tartışmaları sonraki dönem felsefesinde aklın öne çıkmasıyla devam etmiştir. 15-17.yüzyıl felsefesine bakıldığında Hint, Mısır, Antik Yunan ve İslam eserlerinin Avrupa dillerine çevrilmesi ve coğrafi keşiflerle başlayan süreç; bu dönem felsefesinde coğrafyalar arası kültürel etkileşimi ve aklın ön plana alınmasını sağlamıştır.
Bu parçadan, 15-17. yüzyıl felsefesi ile ilgili aşağıdaki yargıların hangisine ulaşılamaz?
Açıklama:
Cevap: E) Bu dönem felsefesi, kendilerine özgü özellikleriyle anılmış ve önceki dönem felsefelerinden bağımsız olarak gelişmiştir.
Bu cevap yanlıştır. Çünkü 15-17.yüzyıl felsefesi, Antik Yunan, İslam ve Hristiyanlık gibi uygarlıkların düşüncelerinden etkilenmiştir ve öncekidönemin felsefe öğrencilerinden etkiler alarak felsefi görüşlerini oluşturmuş ve de bu dönemin kendine özgü özellikleri oluşmuştur. Bu nedenle önceki dönem felsefelerinden bağımsız olarak gelişmemiştir.