Soru:
I. Fenomenleri mantıksal olarak betimlemeye çalışan; fenomenlerin özüne ulaşabilmek için daha önce edinilmiş bilgilerden, ön yargılardan, rastlantısal özelliklerden paranteze alma yoluyla uzaklaşmak gerektiğini savunan, Husserl’in temsilcisi olduğu akım.
II. Varlıkların kendi aralarındaki kategorik ilişkilerinin incelenmesi; her bilgi dalında o bilgi alanıyla uğraşan kişilerin kendi uğraşlarının temas ettiği varlığı tanıması gerektiğini ileri süren, Hartmann’ın temsilcisi olduğu akım.
III. Özgürlük, seçim yapma (özgür irade), varlığın anlamı, varoluş-öz sıralaması gibi bazı kavram ve felsefi problemler üzerinde şekillenen Sartre’ın da temsilcisi olduğu akım.
IV. Tez- antitez- sentez aşamalarıyla belirlenen diyalektik sürecin tez aşamasının madde yani doğa ile başlaması gerektiğini savunan, Marx’ın da temsilcisi olduğu akım.
Açıklaması verilen 20. yy felsefe akımları aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla doğru olarak verilmiştir?
Açıklama:
Fenomenoloji (Husserl): Fenomenoloji, dünyayı olduğu gibi görmektir. Herhangi bir ön yargı, varsayım veya inanç olmadan olayları ve fenomenleri incelemektir.
__Yeni Ontoloji (Hartmann): Yeni ontoloji, varlığın çeşitli kategorilerini araştıran bir felsefi akımdır. Hartmann, olaylar ve fenomenler ile insanın aklı aracılığı ile oluşan koşulları anlamlandırmayı hedefler.
__Varoluşçuluk (Sartre): Varoluşçu felsefe, bireyin varlığını ve seçimlerimizi incelemeye dayanan bir felsefe alanıdır. Bir insanın varlığını tanımlayan şeyin onun "varoluşu", eylemleri ve seçimleri olduğuna inanır.
__Diyalektik Materyalizm (Marx): Diyalektik materyalizm, maddi dünyanın temel olduğuna ve toplumsal yapının ekonomik temellerden kaynaklandığına inanır. Toplumu, diyalektik mücadele ile açıklar.
Cevap: A) Fenomenoloji, Yeni Ontoloji, Varoluşçuluk, Diyalektik Materyalizm