Kutadgu Bilig                    Atabetü'l-Hakayık                    Dîvânu Lugati't-Türk XI ve XII. yüzyıllara ait bu eserlerdeki ortak özellik aşağıdakilerden hangisidir? A)Aruz ölçüsüyle yazılmış olmalarıB) Nazım birimlerinin aynı olmasıC) Öğretici unsurlara yer vermeleriD) Coşku ve heyecana dayalı metin olmalarıE) Arapça ve Farsça ağırlıklı bir dille yazılmaları

Soru:

Türkçe · 2024-01-15 00:21:20

Kutadgu Bilig

Atabetü'l-Hakayık

Dîvânu Lugati't-Türk

XI ve XII. yüzyıllara ait bu eserlerdeki ortak özellik aşağıdakilerden hangisidir?

A)Aruz ölçüsüyle yazılmış olmaları
B) Nazım birimlerinin aynı olması
C) Öğretici unsurlara yer vermeleri
D) Coşku ve heyecana dayalı metin olmaları
E) Arapça ve Farsça ağırlıklı bir dille yazılmaları

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 01:45:00

1. Adım: Soruda verilen eserlerin hepsi XI ve XII. yüzyıllara aittir.

2. Adım: Soruda verilen cevap seçeneklerinden hangisinin eserlerin ortak özelliği olduğunu bulmalıyız.

3. Adım: A seçeneği "Aruz ölçüsüyle yazılmış olmaları"dır. Arûz ölçüsü, Türkçede görülmeyen bir şiir ölçüsüdür. XI ve XII. yüzyıllarda ise Türk edebiyatı hala aruz ölçüsüyle yazılmıyordu. Dolayısıyla cevap A seçeneği değildir.

4. Adım: B seçeneği "Nazım birimlerinin aynı olması"dır. Nazım birimleri, şiirin mısralarını oluşturan birimlerdir. XI ve XII. yüzyıllarda Türk edebiyatında kullanılan nazım birimleri henüz oturmamıştır. Dolayısıyla cevap B seçeneği değildir.

5. Adım: Cevap C seçeneği "Öğretici unsurlara yer vermeleri"dir. Bu eserlerin hepsinde öğretici unsurlara yer verilir. Örneğin Kutadgu Bilig, devlet yönetimi ve ahlak konularında öğütler verir. Atabetü'l-Hakayık, tasavvufî öğretiler içerir. Dîvânu Lugati't-Türk ise Türk dilinin ve kültürünün öğretilmesini amaçlayan bir sözlüktür.

6. Adım: D seçeneği "Coşku ve heyecana dayalı metin olmaları"dır. XI ve XII. yüzyıllarda Türk edebiyatında coşku ve heyecana dayalı metinler yazılmazdı. Dolayısıyla cevap D seçeneği değildir.

7. Adım: E seçeneği "Arapça ve Farsça ağırlıklı bir dille yazılmaları"dır. XI ve XII. yüzyıllarda Türk edebiyatında Arapça ve Farsça ağırlıklı bir dil kullanılıyordu. Ancak bu eserlerin hepsinde Türkçeye de yer verilmiştir. Dolayısıyla cevap E seçeneği değildir.

8. Adım: Sorunun cevabı C seçeneği "Öğretici unsurlara yer vermeleri"dir.