Soru:
Tavuk ve horozlarda gül ibiklilik (G) balta ibikliliğe (g), uzun bacak (U) kısa bacaklılığa (u) baskındır.
I. gül ibik-kısa bacaklı tavuk
II. gül ibik-uzun bacaklı horoz
III. balta ibik-kısabacaklı horoz
IV. balta ibik-uzun bacaklı tavuk
Buna göre verilen fenotiplerden hangisinin genotipi kesin olarak bilinemez?
Açıklama:
Adım 1: Gül ibiklilik (G) balta ibikliliğe (g), uzun bacak (U) kısa bacaklılığa (u) baskındır.
Adım 2: Tavuk I, gül ibik-kısa bacaklıdır. Gül ibiklilik baskın olduğu için, tavuk en az bir tane G aleline sahip olmalıdır. Kısa bacaklık çekinik olduğu için, tavuk iki tane u aleline sahip olmalıdır. Dolayısıyla, tavuğun genotipi GgUu olabilir.
Adım 3: Horoz II, gül ibik-uzun bacaklıdır. Gül ibiklilik baskın olduğu için, horoz en az bir tane G aleline sahip olmalıdır. Uzun bacaklık baskın olduğu için, horoz en az bir tane U aleline sahip olmalıdır. Dolayısıyla, horozun genotipi G_Uu olabilir.
Adım 4: Horoz III, balta ibik-kısa bacaklıdır. Balta ibiklilik çekinik olduğu için, horoz iki tane g aleline sahip olmalıdır. Kısa bacaklık çekinik olduğu için, horoz iki tane u aleline sahip olmalıdır. Dolayısıyla, horozun genotipi gg\uu'dur.
Adım 5: Tavuk IV, balta ibik-uzun bacaklıdır. Balta ibiklilik çekinik olduğu için, tavuk iki tane g aleline sahip olmalıdır. Uzun bacaklık baskın olduğu için, tavuk en az bir tane U aleline sahip olmalıdır. Dolayısıyla, tavuğun genotipi ggU_ olabilir.
Bu bilgilere dayanarak, soruya verilecek cevap D'dir.
D) I, II ve IV.