Tavuk ve horozlarda gül ibiklilik (G) balta ibikliliğe (g), uzun bacak (U) kısa bacaklılığa (u) baskındır.I. gül ibik-kısa bacaklı tavukII. gül ibik-uzun bacaklı horozIII. balta ibik-kısabacaklı horozIV. balta ibik-uzun bacaklı tavukBuna göre verilen fenotiplerden hangisinin genotipi kesin olarak bilinemez?A)I ve IIB) II ve IIIC) III ve IVD) I, II ve IVE) II, III ve IV

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:22:05

Tavuk ve horozlarda gül ibiklilik (G) balta ibikliliğe (g), uzun bacak (U) kısa bacaklılığa (u) baskındır.

I. gül ibik-kısa bacaklı tavuk

II. gül ibik-uzun bacaklı horoz

III. balta ibik-kısabacaklı horoz

IV. balta ibik-uzun bacaklı tavuk

Buna göre verilen fenotiplerden hangisinin genotipi kesin olarak bilinemez?

A)I ve II
B) II ve III
C) III ve IV
D) I, II ve IV
E) II, III ve IV

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 04:07:28

Adım 1: Gül ibiklilik (G) balta ibikliliğe (g), uzun bacak (U) kısa bacaklılığa (u) baskındır.

Adım 2: Tavuk I, gül ibik-kısa bacaklıdır. Gül ibiklilik baskın olduğu için, tavuk en az bir tane G aleline sahip olmalıdır. Kısa bacaklık çekinik olduğu için, tavuk iki tane u aleline sahip olmalıdır. Dolayısıyla, tavuğun genotipi GgUu olabilir.

Adım 3: Horoz II, gül ibik-uzun bacaklıdır. Gül ibiklilik baskın olduğu için, horoz en az bir tane G aleline sahip olmalıdır. Uzun bacaklık baskın olduğu için, horoz en az bir tane U aleline sahip olmalıdır. Dolayısıyla, horozun genotipi G_Uu olabilir.

Adım 4: Horoz III, balta ibik-kısa bacaklıdır. Balta ibiklilik çekinik olduğu için, horoz iki tane g aleline sahip olmalıdır. Kısa bacaklık çekinik olduğu için, horoz iki tane u aleline sahip olmalıdır. Dolayısıyla, horozun genotipi gg\uu'dur.

Adım 5: Tavuk IV, balta ibik-uzun bacaklıdır. Balta ibiklilik çekinik olduğu için, tavuk iki tane g aleline sahip olmalıdır. Uzun bacaklık baskın olduğu için, tavuk en az bir tane U aleline sahip olmalıdır. Dolayısıyla, tavuğun genotipi ggU_ olabilir.

Bu bilgilere dayanarak, soruya verilecek cevap D'dir.

D) I, II ve IV.