İçinde eşit miktarda glikoz ve su bulunan iki deney tüpüne t1 anında eşit miktarda bira mayası eklendikten sonra deney tüplerinin ağzına hava almayacak şekilde plastik balonlar geçiriliyor. Daha sonra düzeneklere aşağıdaki işlemler uygulanıyor.I. Düzeneğin t1 anından t2 anına kadar ortam sıcaklığı 25 oC de sabit tutuluyor.II. Düzeneğin t1 anından t2 anına kadar ortam sıcaklığı 65 oC de sabit tutuluyor.I. ve II. düzeneklerde deney tüplerindeki glikoz miktarı, etil alkol miktarı ve balon hacminin değişimi aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?                                    Glikoz             Etil alkol           Balon                                    miktarı            miktarı             hacmiA)I. Düzenek:         Azalır               Azalır              Artar    II. Düzenek:        Değişmez        Değişmez       DeğişmezB) I. Düzenek:         Azalır               Artar               Artar    II. Düzenek:        Değişmez        Değişmez       DeğişmezC) I. Düzenek:         Azalır               Azalır              Azalır    II. Düzenek:        Değişmez        Değişmez       DeğişmezD) I. Düzenek:         Artar                Azalır             Artar    II. Düzenek:        Değişmez        Değişmez       AzalırE) I. Düzenek:         Artar                Artar              Artar    II. Düzenek:        Azalır               Artar              Artar

Soru:

Biyoloji · 2024-01-15 00:21:03
Ödev Yardım Forum

İçinde eşit miktarda glikoz ve su bulunan iki deney tüpüne t1 anında eşit miktarda bira mayası eklendikten sonra deney tüplerinin ağzına hava almayacak şekilde plastik balonlar geçiriliyor. Daha sonra düzeneklere aşağıdaki işlemler uygulanıyor.

• I. Düzeneğin t1 anından t2 anına kadar ortam sıcaklığı 25 oC de sabit tutuluyor.
  • II. Düzeneğin t1 anından t2 anına kadar ortam sıcaklığı 65 oC de sabit tutuluyor.

I. ve II. düzeneklerde deney tüplerindeki glikoz miktarı, etil alkol miktarı ve balon hacminin değişimi aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Glikoz             Etil alkol           Balon

miktarı            miktarı             hacmi

A)I. Düzenek:         Azalır               Azalır              Artar

II. Düzenek:        Değişmez        Değişmez       Değişmez

B) I. Düzenek:         Azalır               Artar               Artar

II. Düzenek:        Değişmez        Değişmez       Değişmez

C) I. Düzenek:         Azalır               Azalır              Azalır

II. Düzenek:        Değişmez        Değişmez       Değişmez

D) I. Düzenek:         Artar                Azalır             Artar

II. Düzenek:        Değişmez        Değişmez       Azalır

E) I. Düzenek:         Artar                Artar              Artar

II. Düzenek:        Azalır               Artar              Artar

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 00:50:45

Adım 1: Bira mayası, glikozu fermente ederek etil alkol ve karbondioksit gazı üretir.

Adım 2: Karbondioksit gazı, balonun şişmesine neden olur. Bu da balonun hacminin artmasına sebep olur.

Adım 3: Sıcaklık arttığında, bira mayasının çalışması hızlanır ve daha fazla glikoz fermente olur. Bu da daha fazla karbondioksit gazının ortaya çıkmasına ve balonun daha fazla şişmesine neden olur.

Adım 4: Sıcaklık düştüğünde, bira mayasının çalışması yavaşlar ve daha az glikoz fermente olur. Bu da daha az karbondioksit gazının ortaya çıkmasına ve balonun daha az şişmesine neden olur.

Cevap: B) I. Düzenek:         Azalır               Artar               Artar    II. Düzenek:        Değişmez        Değişmez       Değişmez