Soru:
İçinde eşit miktarda glikoz ve su bulunan iki deney tüpüne t1 anında eşit miktarda bira mayası eklendikten sonra deney tüplerinin ağzına hava almayacak şekilde plastik balonlar geçiriliyor. Daha sonra düzeneklere aşağıdaki işlemler uygulanıyor.
I. ve II. düzeneklerde deney tüplerindeki glikoz miktarı, etil alkol miktarı ve balon hacminin değişimi aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Glikoz Etil alkol Balon
miktarı miktarı hacmi
II. Düzenek: Değişmez Değişmez Değişmez
II. Düzenek: Değişmez Değişmez Azalır
II. Düzenek: Azalır Artar Artar
Açıklama:
Adım 1: Bira mayası, glikozu fermente ederek etil alkol ve karbondioksit gazı üretir.
Adım 2: Karbondioksit gazı, balonun şişmesine neden olur. Bu da balonun hacminin artmasına sebep olur.
Adım 3: Sıcaklık arttığında, bira mayasının çalışması hızlanır ve daha fazla glikoz fermente olur. Bu da daha fazla karbondioksit gazının ortaya çıkmasına ve balonun daha fazla şişmesine neden olur.
Adım 4: Sıcaklık düştüğünde, bira mayasının çalışması yavaşlar ve daha az glikoz fermente olur. Bu da daha az karbondioksit gazının ortaya çıkmasına ve balonun daha az şişmesine neden olur.
Cevap: B) I. Düzenek: Azalır Artar Artar II. Düzenek: Değişmez Değişmez Değişmez