Yukarıdaki Türkiye haritasında işaretli alanlardan hangisinde rüzgâr aşındırma ve biriktirme şekillerine daha fazla rastlanır?A)I.B) II.C) III.D) IV.E) V.

Soru:

Coğrafya · 2024-01-15 00:21:26
Ödev Yardım Forum

Yukarıdaki Türkiye haritasında işaretli alanlardan hangisinde rüzgâr aşındırma ve biriktirme şekillerine daha fazla rastlanır?

A)I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E) V.

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 02:01:28

Adım 1: Rüzgâr aşındırma ve biriktirme şekilleri nelerdir?

Rüzgâr aşındırma ve biriktirme şekilleri, rüzgârın etkisiyle oluşan kaya ve toprak oluşumlarıdır. Rüzgâr aşındırma, rüzgârın kayaları ve toprağı aşındırması sonucu oluşur. Rüzgâr biriktirme ise, rüzgârın aşındırdığı kum ve toz gibi malzemeleri bir yerde biriktirmesi sonucu oluşur.

Adım 2: Türkiye haritasındaki işaretli alanlar hangi bölgelerde yer almaktadır?

Türkiye haritasındaki işaretli alanlar, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yer almaktadır.

Adım 3: Bu bölgelerde rüzgâr aşındırma ve biriktirme şekillerine neden daha fazla rastlanır?

Bu bölgelerde rüzgâr aşındırma ve biriktirme şekillerine daha fazla rastlanır çünkü bu bölgeler, açık ve düz alanlardan oluşmaktadır. Bu alanlarda rüzgâr daha serbestçe hareket eder ve kayaları ve toprağı daha kolay aşındırabilir. Ayrıca, bu bölgelerde bitki örtüsü de seyrektir. Bitki örtüsünün seyrek olması, rüzgârın kum ve tozu daha kolay taşımasına ve biriktirmesine olanak tanır.

Cevap: Bu sorunun cevabı B) II.'dir. Çünkü İç Anadolu Bölgesi, Türkiye haritasında işaretli alanlardan en fazla rüzgâr aşındırma ve biriktirme şekillerine sahip olan bölgedir.