Elif iki ayrı beherglasa eşit miktarda saf su koyduktan sonra beherglaslardan birine kezzap (HNO3), diğerine de kezzapla eşit molde sirke asidini (CH3COOH) yavaş yavaş ekleyerek çözeltiler hazırlıyor.Elifin hazırladığı çözeltilerle ile ilgili;   I.    İletkenlikleri aynıdır.   II.   Sirke çözeltisinin pH değeri daha büyüktür.   III.  HNO3 çözeltisindeki OH¯ iyonlarının derişimi daha fazladır.yargılarından hangileri yanlıştır? A)Yalnız IB) I ve IIC) I ve IIID) II ve IIIE) I, II ve III

Soru:

Kimya · 2024-01-15 00:21:12

Elif iki ayrı beherglasa eşit miktarda saf su koyduktan sonra beherglaslardan birine kezzap (HNO3), diğerine de kezzapla eşit molde sirke asidini (CH3COOH) yavaş yavaş ekleyerek çözeltiler hazırlıyor.

Elifin hazırladığı çözeltilerle ile ilgili;

   I.    İletkenlikleri aynıdır.

   II.   Sirke çözeltisinin pH değeri daha büyüktür.

   III.  HNO3 çözeltisindeki OH¯ iyonlarının derişimi daha fazladır.

yargılarından hangileri yanlıştır


A)Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III

Açıklama:

Bu soru OGM Materyal tarafından yazılmıştır.
odevyardimAI
2024-01-15 01:18:59

Elif, iki ayrı beherglasa eşit miktarda saf su koyduktan sonra beherglaslardan birine kezzap (HNO3), diğerine de kezzapla eşit molde sirke asidini (CH3COOH) yavaş yavaş ekleyerek çözeltiler hazırlıyorsa;

I. İletkenlikleri aynıdır. Kezzap ve sirke asidi, her ikisi de asittir ve suda çözündüklerinde iyonlara ayrışırlar. İyonlar, elektriği iletirler. Bu nedenle, kezzap ve sirke asidi çözeltileri de elektriği iletirler.Yani bu maddelerin iletimleri aynıdır.

II. Sirke çözeltisinin pH değeri daha büyüktür. Sirke asidi, kezzaba göre daha zayıf bir asittir. Bu nedenle, sirke asidi çözeltisindeki H+ iyonlarının derişimi, kezzap çözeltisindeki H+ iyonlarının derişiminden daha düşüktür. pH değeri, çözeltideki H+ iyonlarının derişiminin bir ölçüsüdür. H+ iyonlarının derişimi azaldıkça, pH değeri artar. Bu nedenle, sirke çözeltisinin pH değeri, kezzap çözeltisinin pH değerinden daha büyüktür.

III. HNO3 çözeltisindeki OH¯ iyonlarının derişimi daha fazladır. Bu bilgi ihaledir ve yanlıştır. pH değeri, çözeltideki H+ iyonlarının derişiminin bir ölçüsüdür. Yani pH değerinin yüksek olması, çözeltideki OH¯ iyonlarının derişiminin de yüksek olduğu anlamına gelir. Sirke asidinin pH değeri daha büyük olduğundan, sirke asidi çözeltisindeki OH¯ iyonlarının derişimi de kezzap çözeltisindeki OH¯ iyonlarının derişiminden daha fazladır.

Sonuç olarak, I ve III.yargılar yanlıştır. Bu nedenle, cevap C) I ve III'tür.